Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

"Πως να σωπάσω...




Ο ουρανός δικός μου.


Το shuffle στο mp3 player το γυρίζει σε live από Λεονάρδου , ζωντανή ,πειρατική ηχογράφηση κακής ποιότητας από το Λιόγερμα .Πρώτη φορά την έβλεπα από κοντά. Και ήμουν πραγματικά πολύ κοντά – η τάση μου να περιμένω τους άλλους να κάτσουν πρώτη με είχε βάλει στην ακριανή θέση στο πιο άβολο κάθισμα που έχω δει ,με την Σωτηρία να με κοιτάζει στα μάτια – ήμουν κανονικά σε απόσταση αναπνοής .


Τότε δεν ήξερα όλα τα τραγούδια της. Είχα κληρονομιά την μουσική που άκουγαν οι δικοί μου ,και σιγά-σιγά έφτιαχνα το δικό μου μουσικό γούστο – τα χρήματα του μήνα που πήγαιναν στα δισκάδικα ,τα πρώτα εφιαλτικά αργά κατεβάσματα από το Napster ,τα φοιτητικά μαγαζιά . Την κοίταζα με το στόμα ανοιχτό , ετοίμαζα στο μυαλό μου σχέδια να την ξαναδώ το συντομότερο και να αγοράσω ότι έχει πει .


Μετά βρήκα την τότε δισκογραφία της , απογοητεύτηκα λίγο από την ποιότητα σε σύγκριση με αυτό που είχα ζήσει εκείνο το βράδυ , έψαξα και βρήκα τις πρώτες εκτελέσεις τον τραγουδιών που δεν ήταν δικά της ,την είδα από κοντά πάρα πολλές φορές . Χωρισμοί ,σχέσεις στεναχώριες στο λιόγερμα ,στο πλατό ,στην αίγλη ,ταξίδια στο καπνομάγαζο και στο αερικό εκτός Θεσσαλονίκης ,οι επισκέψεις στο μαγαζί που θα ήταν στην Αθήνα σε ειδική εκδρομή .


Και όλα αυτά επειδή την είδα τυχαία εκείνο το βράδυ με ένα παιδί που έχω δέκα χρόνια να δω και μια κοπέλα που έμεινε φυτό τον επόμενο χρόνο σε τροχαίο . Ή όλα αυτά επειδή την πέτυχα σε ένα τραγούδι που αγαπάω πως το λέει αυτή ,και που το τραγούδαγα σαν βλαμμένο στο δρόμο για την δουλειά σήμερα. Και πέρασαν και 10 χρόνια .


Η θάλασσα στα μέτρα μου.


(link fixed)

4 σχόλια:

  1. Ένα από τα πιο ωραία τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ... από τα τραγούδια, που τραγουδάς (εν τάξει, εννοώ, που τραγουδάΩ) και νοιώθεις να πλημμυρίζεις από ευδαιμονία που είσαι άνθρωπος, που είσαι σε τούτην ζωή, στον κόσμο, στην Ελλάδα, πούσαι ερωτευμένος και... και... και...

    Υ.Γ.: Πάλι με εκπλήσσεις... πούβαλες κι ένα τραγούδι της δικής μου εποχής και γενιάς και μπορώ, βρε αδελφέ, να γράψω κι εγώ κάτι παραπάνω!!!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα!!!
    Ποιό τραγούδι είναι βρε παιδιά; Το βίντεο δεν παίζει! :)
    Επειδή είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα και στη μνήμη μένουν όλα νέα.. ίσως και γι'αυτό! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι του Ξυλούρη, Ηφαιστίωνα. Εκπληκτική μελωδία και σπουδαίο μήνυμα.
    Ο Ξυλούρης σχεδόν ψέλνει εδώ!
    Μουσική: Στ. Ξαρχάκος. Στίχοι: Κώστας Κινδύνης

    Πώς να σωπάσω μέσα μου
    την ομορφιά του κόσμου;
    Ο ουρανός δικός μου
    η θάλασσα στα μέτρα μου

    Πώς να με κάνουν να τον δω
    τον ήλιο μ'άλλα μάτια;
    Στα ηλιοσκαλοπάτια
    Μ' έμαθε η μάνα μου να ζω...

    Στου βούρκου μέσα τα νερά
    ποια γλώσσα μου μιλάνε
    αυτοί που μου ζητάνε
    να χαμηλώσω τα φτερά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ποιότητα είναι κακή και δυστυχώς το utube έκανε πολύ ώρα να το δεχτεί - το link τώρα δουλεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή